Ev Satın Alırken EKB’sine Bakıyor musunuz?
Emlak piyasasında yeniden bir yükseliş olduğu görülmekte. Ancak gayrimenkul satın alma sürecinde artık farklı kıstasların da göz önüne alınması, farklılaşmaya gidilmesi gerekiyor. Bunlardan biri de EKB yani “Enerji Kimlik Belgesi”. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2011 yılından beri tüm binaların bu belgeye sahip olmasını zorunlu kıldı. 2011 yılında beridir de yeni yapılan binalar ruhsat aşamasında bu belgeyi ibraz etmek zorundaydı. 2011’den önce yapılan binaların ise, yaptırımla karşılaşmamak için bu belgeyi 31 Aralık 2019’a kadar almış olması gerekmekte.
Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) amacı, binalarda enerji kullanımının verimini görünür yapmak, enerji israfını önleyici faaliyetleri tetiklemek ve dolayısıyla çevreyi korumak şeklinde açıklayabiliriz. Amaçlar doğrultusunda hazırlanan Enerji Performansı Yönetmeliği ile EKB’nin alınması zorunluluğu netlik kazanmış oldu.
Ülkemizde tüketilen enerjinin %40’ının binalarda kullanılmaktadır. Bunun da %80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiğini göz önüne aldığımızda ısı yalıtım uygulaması ile bu enerjiyi %50’ye varan oranda düşürmek mümkündür. Bu da ülke genelinde enerji tüketiminde %16 azalış anlamına gelir. Veya bina içlerindeki enkandesan lambaların LED aydınlatmalar ile aynı ışık akısını sağlamak üzere değiştirilmesi, yine binalarda aydınlatma için harcanan enerjinin %80-90 oranında azalması demektir. Enerji Kimlik Belgesi de bu konularda bina kullanıcıları üzerinde sorgulama ve bilinç yaratmak için bir araç olacaktır.
Yeni ev alırken, gelecekte hem bütçesinden harcayacağı miktarı hem de içinde yaşadığı ve çocuklarımıza bir gelecek olarak bırakacağımız çevreyi düşünmek zorundayız. Bu nedenle de ev alırken ya da kiralarken, mutlaka Enerji Kimlik Belgesi(EKB)’ni sorgulayıp, alım için bir kriter olarak göz önüne almamız gerekir.
Sizi Arayalım
Uzman müşteri temsilcilerimizden, enerji kimlik belgesi alma sürecinin her aşamasında ücretsiz teklif ve bilgi alabilirsiniz.