Enerji Kimlik Belgesi (EKB), binanızın; toplam enerji tüketiminiz içinde yenilebilir enerji kullanım oranınızı, ısıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu, havalandırma, yalıtım ve aydınlatmaya yönelik enerji performanslarını ayrı ayrı sayısal olarak görebileceğiniz, binanızın enerji performans sınıfı ve sera gazı emisyonu hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bir belgedir.
Enerji Kimlik Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen BepTR programı üzerinden, yapıları A, B, C, D, E, F ve G arasında sınıflandırmaktadır.
Binanız için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almaya karar verdiğinizde, öncelikle bu belgeyi düzenlemeye yetkili bir firmadan hizmet almanız gerekecektir. Binanız 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ise Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirket’leri, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış ise Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler sizlere hizmet verebilir.
Ayrıca Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirket’leri bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı bir SMM’i istihdam ediyorsa 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binanız için yine sizlere hizmet verebilecektir.
Hizmet verecek olan Yetkili Firma ile anlaşmanızdan sonra, Yetkili Firma sizden aşağıdaki belgeleri talep edecektir;
- Bina Mimari Projesi
- Bina Mekanik Projeleri
- Bina Elektrik Projeleri
- Bina Isı Yalıtım Raporu (TS825)
- Bina mevcut projelerinde olmayana, sonradan binaya yapılmış mantolama varsa, buna dair yazılı olarak gerekli bilgiler
- Bina Yapı Ruhsatı veya Bina Yapı Kullanma İzin Belgesi
Bu belgeleri binanızın bulunduğu Belediye’den tedarik edebilirsiniz. Eğer bu projeleri temin etmeniz mümkün olamıyorsa (Binanız 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ise) EVD Şirketi’ndeki Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı binanıza gelerek röleve çalışması yapması, mekanik ve elektrik ile ilgili verileri toplaması ve son olarak bina duvar bileşenlerini tespit edecek çalışmaları yapması gerekmektedir.
Yukarıda temin edilen belgeler ile anlaştığınız yetkili firmanın Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu BEP-TR2 programına veri girişlerini yaparak binanıza ait Enerji Kimlik Belgesi’ni (EKB) oluşturacaktır. Sonrasında sizden aldığı proje ve belgeler ile Enerji Kimlik Belgeleri’ni sizlere ulaşmasını sağlayacaktır.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre, Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapılarda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacaktır. Belgesi olmayan yeni yapılar ise ruhsat alamayacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği”’ne dayanmaktadır.
Aşağıdaki yapılar haricindeki tüm binalar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorundadır,
- Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar
- Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar
- Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar
- Seralar
- Atölyeler
- Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar
- Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı binaları
- Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar
1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış binalar, 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır. 1 Ocak 2011 tarihinden sonra ruhsat alacak binalar ise yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini (EKB) ilgili belediye ibraz etmesi gerekmektedir.
Hayır. 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış binaların izolasyon yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış olan binalar ise TS825 standardındaki minimum izolasyon şartlarını sağlaması zorunluluktur.
1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış binaların Enerji Performans Sınıfı’nın düşük çıkması binada kullanılan enerjinin verimsiz kullanıldığını gösterecek olup, kanuni olarak bir yaptırım doğurmamaktadır.
1 Ocak 2011 tarihinden sonra ruhsat alacak binaların ise minimum Enerji Performans Sınıfı’nın C sınıfı olması şartı aranır. Aksi halde bina yapı kullanma izin belgesi (iskan) alamayacaktır.
Binanızın Enerji Performansını yükseltmek için;
- Binanıza mantolama yapabilirsiniz.
- Binanızdaki ısıtma sistemini daha verimli (örneğin yoğuşmalı kombiler gibi) cihazlarla değişimini sağlayabilirsiniz.
- Binanızdaki soğutma sistemini daha verimli (örneğin invertörlü split klimalar gibi) cihazlarla değişimini sağlayabilirsiniz.
- Binanızda kullanılan aydınlatma sistemlerini daha verimli aydınlatmalarla (örneğin LED armatürler gibi) değişimini sağlayabilirsiniz.
- Binanızda Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını (Güneş Enerjisi Panel-PV gibi) kullanabilirsiniz.
Enerji Kimlik Belgenizin gerçek olup olmadığını anlamak için aşağıda yer alan kutucukların için Enerji Kimlik Belgenizin üzerinde yer alan Belge Numarasını yazarak kontrol edebilirsiniz.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir.